Biblioteca – un subiect de discuție încă actual

Categories Cultura, Educatie
1

Totul a început într-o zi friguroasă de noiembrie a anului 2010.

Ce anume? Biblioteca școlară – spațiu ideal de informare si comunicare, un simpozion, transformat mai apoi în conferință națională, care are ca scop dezbaterea unui subiect destul de delicat al zilelor noastre, sau mai bine zis, destul de izolat – biblioteca. Bineînțeles, pe baza acestuia, s-au trasat mai multe ramificații, discutându-se și despre rolul bibliotecarului, rolul cărților, dacă mai au acestea vreo importanță în viața nostră și cât de mult ne dorim să le mai avem în jur!?

Iată, anul acesta în perioada 9-10 noiembrie, în Buziaș (după cum deja îi este tradiția), mai exact în sala de conferință a hotelului Parc, s-a desfășurat cea de-a treia ediție. A fost un eveniment extrem de reușit, cu atât mai mult, cu cât participanții – bibliotecari și profesori, au venit din toate colțurile țării pentru aș prezenta lucrările și pentru a împărtășii cu ceilalți opiniile legate de acest spațiu de informare și comunicare.

Pornind de la această conferință, s-ar putea stârni multe discuții legate de acest mediu de învățare, fie ca elevi ai unei școli cu o bilbiotecă sau un C.D.I.(Centru de documentare și informare), fie ca stundeți, fie ca profesori sau bibliotecari, sau pur și simplu fie ca oameni obișnuiți, posesori ai unei biblioteci mai mult sau mai puțin vaste.

Câți oameni nu sunt, pe biblioteca cărora s-ar putea scrie: «Numai pentru uz extern», ca pe fiolele de la farmacie – oare câtă dreptate avea acest prozator francez, Alphonse Daudet, când a afirmat acest lucru? Oare câți dintre noi mai avem în primul rând biblioteci acasă? În al doilea rînd, dacă le avem, ne și folosim de cărțile de pe rafturi? Câți accesăm bibliotecile din cadrul școlilor, universităților, orașelor? Desigur, aceste întrebări retorice evindențiază… un adevăr – probabil nu este unul universal, dar suntem cu toții convinși că putem să răspundem individual la acestea și să tragem singuri niște concluzii.

Cu adevărul descoperit sau nu, conferința națională de la Buziaș – Biblioteca școlară –spațiu ideal de informare și comunicare, cu sprijinul Universității de Vest din Timișoara (Facultatea de științe politice, filosofie și științe ale comunicării), al Liceului Teoretic Buziaș (C.D.I), dar și al Casei Corpului Didactic Timiș și al Inspectoratului Județean Timiș, a reușit nu doar să creeze o dezbatere a unor oameni specializați în acest domeniu, ci mai mult de atât, să ofere o atmosferă degajată, având ca piloni principali, profesionalismul și comunicarea.

De asemenea trebuie menționate două doamne care au avut inițiativă și care au pus bazele acestor conferințe, al caror eforturi trebuie apreciate, doamna biliotecară Veronica Bratu și doamna lect.dr. Maria Micle, care alături de cei care le-au sprijinit până în acest moment speră să ducă acest proiect la un alt nivel și anume unul internațional. Ar fi minunat ca la anul, tot în Buziaș, să se desfășoare acest joc al cuvintelor, comunicarea, între diferite naționalități și culturi.

Îl voi lăsa pe scriitorul argentinian, Jose Luis Borges, să încheie această serie de gînduri: Biblioteca este un cabinet magic în care există mai multe spirite vrăjite.

Dacă tu crezi în magie, este opțiunea ta! …dar ai grijă ce alegi!

Articol scris de Alexandra Coman.


One thought on “Biblioteca – un subiect de discuție încă actual

  1. A trecut un an, iar ” jocul cuvintelor” comunicarea s-a desfasurat intr-un cadru mai restrans, in sala CDI a Liceului Teoretic Buzias in data de 25/26 octombrie 2013.
    Au participat 34 de comunicari, din diverse biblioteci, scolare, universitare, iar ca noutate au participat si 5 elevi. Pot sa amintesc numele lor: Ema Magerusan, Cristiana Tarnauceanu si Ionut Robert Iova, toti elevii nostrii, toti din clasa a XII-a Uman. Multumesc lor si revin cu prezentarile lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *