Invitație la “Bal mascat” – Fasching

Categories Evenimente

Vă invităm, sâmbătă, 2 februarie 2013, ora 20:00, la “Restaurant Baiaș”, să participați la Fasching.

Biletele se vor distribui în data de 24.01.2013, la Parohia Romano-Catolică din Buziaș, între orele 16 și 18, prețul unui bilet fiind de 20 de lei.

Informații suplimentare la telefon: 0722 891 796.

drt

Denumirea de Fasching provine de la vastschang (fastschank), în traducere liberă „ultima băută” (ultima petrecere) înainte de lăsatul postului, este momentul care anunță sărbătorile pascale.

Acest obicei străvechi este cunoscut în Banat și sub numele de Fășanc sau uneori Fărșang. Primul nume este introdus prin filiera germană de la Fast Nacht sau Fasching.  Cel de al doilea, prin filieră maghiară, de la Farșang.

Fasching-ul începe imediat după Bobotează și durează până la “Miercurea Cenușie”, perioadă în care se organizează baluri mascate. Aria de răspândire cuprinde, cu forme intense, actualul centru și sud-vestul Banatului. Nu lipsește nici în alte regiuni din tară.

Conform tradiției, cei care participă la bal, sunt invitați să ia parte la “parada măștilor”, un concurs unde participanții se îmbracă în diverse costume și măști, majoritatea ținutelor fiind confecționate ad-hoc, din materiale existente prin gospodărie, cele mai bune costume fiind premiate de către organizatori.

De unde acest obicei al măștilor? Miturile spun că spiritele rele ale anotimpului rece sunt speriate de costumele hilare ori înfiorătoare, lăsând loc sosirii primăverii, a unei speranțe pentru o viată mai bună.

Pe vremuri, etnicii germani se costumau și se mascau, după care se urcau în căruțe și defilau pe străzile localității, cu păpuși uriașe, costumate și ele, care se învârteau cu ajutorul unor mecanisme. Acum, tradiția s-a pierdut, se organizează în schimb un bal mascat.

Dacă sunteți interesați să aflați cât mai multe despre obiceiurile străbune al fasching-ului în Banat, atunci vă invite să citiți o scurtă cercetare, scrisă de Gheorghe Doran – http://goo.gl/v4nP5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *