Buziaşul de altădată – Peste 100 de ani de teatru de păpuşi

Categories Cultura, Istorie

O formă de exprimare artistică rafinată, ce presupune numeroase calităţi ale ,,păpuşarilor”, ce necesită o recuzită pe măsură, dar mai ales ce se adresează unui public larg, de la critica adulţilor până la inocenţa copiilor, pentru a o face, pe ea, pe păpuşă, să comunice, să transmită, să trăiască…

Teatrul de păpuşi îşi are începuturile în Buziaș, în secolul al XIX- lea datorită familiei Brauer-Berger în care ,,tată, mamă, copii mânuiau păpuşi, rosteau replici sau acompaniau spectacolul”. (Octavian Sfetcu, BUZIAŞ – Temelii istorice şi teatrale – pg. 107).

Familia Brauer-Berger
Familia Brauer-Berger

Astfel, pe la mijlocul secolului al XIX-lea, această familie (n.r. Brauer, originară din Silezia – regiune din partea centrală a Europei, divizată astăzi între Polonia, Cehia şi parţial Germania), a ajuns în Banat în anturajul unui circ şi în cele din urmă s-a stabilit în Buziaş. Aici au avut loc reprezentaţii cu păpuşi manevrate cu sfori, iar succesul a fost atât de mare încât s-a amenajat un spaţiu anume, în acelaşi timp trupa fiind prezentă la numeroasele târguri din zonă.

În anul 1882, putem vorbi de o trupă închegată de păpuşari, cu recuzită achiziţionată din Praga şi un repertoriu din care amintim: Familia birjarului vienez, Negustorul ambulant, Fata de măritat, Rita-Don Juan, Mire la 70 de ani, Nevastă de împrumut, Regina pierdută.

Şi astfel am ajuns la o nouă etapă, din fericire superioară, cu spectacole în Banat şi alte provincii, cu ocazia unor sărbători locale, spectacole programate şi reprezentări în limbile română, germană şi maghiară.

Pe data de 13 mai 1929, Ecaterina Brauer-Berger a obţinut un Brevet de industrie, cu numărul 1388, eliberat de Pretura plasei Buziaş, dreptul de a profesa profesiunea de păpuşar şi de a întreprinde turnee.

Vechea trupa de papuşari din Buziaş, Condusa de Ecaterina Brauer.
Vechea trupa de papuşari din Buziaş, Condusa de Ecaterina Brauer.

În perioada 1929- 1943, teatrul a avut numeroase reprezentaţii în localităţile: Gillvăz,Ciacova, Comloşu Mare, Periam, Nădrag, Bacova, Deta, Darova, Şandra etc., dar şi în actualul judeţ Arad ( Vinga, Macea, Cruceni), Caraş-Severin (Reşiţa, Moldova Nouă)

Interesant este faptul că, până în anul 1954, reprezentaţile s-au desfăşurat cu concursul şi cu membrii acestei familii, ce s-au retras în Steierdor (un cartier din sudul oraşului Anina).

Teatrul de păpuşi nu a murit însă, ci a căpătat o nouă reprezentare pe care cu ajutorul dumneavoastră o putem întâlni în alte articole dedicate Buziaşului de altădată.

Până atunci însă depinde de noi dacă vom fi păpuşi sau păpuşari…

O parte din păpuşile folosite de familia Brauer
O parte din păpuşile folosite de familia Brauer

Cu respecte Prof. Râmpu Petru Laurenţiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *