Interviu muzical (I) – Toate trenurile duc spre…muzică

Categories Interviu
Vali & Mircea la Pompieri - 1974

MUZICA. Note, armonie, corzi, bețe, stații, microfone și…multă voie bună. Pe lângă acestea, se adaugă câțiva oameni talentați, care reușesc odată ce încep a cânta, să creeze o atmosferă relaxantă, plină de amintiri trecute, dar și viitoare.

In Buziaș, în acest domeniu, avem cu ce și cu cine ne mândri, iar printre aceștia, se regăsește și Valentin Ivănescu, care a reușit să-și contureze o legatură cu muzica de mic copil și căruia am reușit să-i smulgem câteva amintiri:

Alexandra Coman (A.C.): Cu ce ocazie te-ai apucat de muzică, cum ai ajuns în contact cu ea și când?

Valentin Ivănescu (V.I.): Copil fiind, mama a cumpărat un pian și m-a dat la lecții de pian, cam prin clasa a V-a – a VI-a,  având și ureche muzicală, am cantat și în cor și uite așa, muzica  încetul cu încetul mi-a trezit interesul de copil.

Prin 1967 – 1968  am încercat să cânt câteva piese de la radio la pian. Pianul era un instrument greu de transportat, însă oricum atenția mea s-a îndreptat spre chitară  –  primisem din Canada (tatăl meu coresponda cu un post de radio de acolo, erau tot felul de concursuri, trimiteau materiale)… un disc Hendrix și mai apoi, unul cu The Beatles, (Rubber Soul), care țin minte, inițial venise spart) –  și ascultându-i, a început și pasiunea mea pentru chitară să crească.

A.C.:  Cum a sunat începutul? În ce trupă? Și care au fost cele ce au urmat?

V.I.: Auzisem de Timizii, formația școlară, din care făceau parte colegii mei mai mari (dintre care și Viorel Drăgan – chitară,  și Costel Toma- percuție și voce). In anii ’69-’70, în clasa a VII-a s-a format prima trupă în care am cântat, numită Priam (numele l-am ales uitându-ne într-un dicționar de mitologie), cântam la internat, reuniuni școlare și serbări.

 • În ’71 am fost coptat în formația Timizii, ca și chitarist armonie.
 • În ’73 am cântat  într-o trupă, în a cărei componență se afla Nelu Fărcășescu și Nelu Avram, tot ca elevi;
 • În ’78 invitat de C.E.S.(Când Ești Student), cu Nelu Fărcășescu, până în ’80;
 • În ’81-’82 în nou-înființatul Șah-Mat – Vio Drăgan, George Chipăroaia, Lucian Goia, Viorel Târziu și Nandy Vick;
 • În facultate am cântat în  trupa  Linia 27, denumită așa după autobuzul care făcea legatura între Bastion și Facultatea de Agronomie;
 • În paralel, începând cu anii ’84 am activat cu noul Șah-Mat, care aborda de astă dată o muzică îndreptată spre soft-rock, până în ’87;
 • În anii ’90-’93 Kunzer Band – am cântat la festivalul de la Bocșa, la Casa Studenților din Timișoara cu ocazia unui concert care îl omagia pe John Lennon

După revenirea din Canada, am reintrat în Șah-Mat (între 1999-2001) și tot în această perioadă am mai cântat într-o variantă în trupa numită Old Boys, cu Nelu Fărcășescu și Iulian Maxim, cu  care am  și susținut un concert de binefacere în 17 octombrie 2000, la Liceul Teoretic Buziaș.

 • Împreună cu Costel Toma, Iulian Maxim si Ioan Evu, în 2002 am format grupul Acvilon, susținând concerte la Buzias  la Cazinó si Hotel Parc si la Hunedoara la Galeriile de Arta. Totodata am lansat si un CD continand colinde, intitulat: „Vitralii de Zapada”.
 • În 2004 am colaborat o scurtă perioadă și cu Pragul de Sus, la chitară si vocal.
 • În decembrie 2009, am organizat un concert caritabil la Buziaș cu ocazia Crăciunului, cu foștii membri Șah-Mat, unde am și lansat un album numit Amintiri.
 • În 2010 prinde contur trupa Rockabil, prin propunerea lui Alin Farcășescu și a lui Andrei Comșa, cu aceștia cântând atât piese originale, cât și cover-uri –  ca stil:          folk- rock, rock și blues.

 În prezent activez tot în Rockabil la chitară bass si vocal, dar in  altă formulă:  Marian Draghia – chitară solo, Petre Prisăcaru – tobe,  Grigore Bujor Hariga – chitară solo, fost component al trupei timișorene Pro Musica. Cântăm atât piese originale, cât și cover-uri după Cream, Johnny Winter, Creedence Clearwater Revival, Ten Years After, Jimi Hendrix ș.a.

A.C.: Care a fost genul muzical care te-a influențat? Cum erau tinerii/oamenii din acea perioadă?

V.I.: Fără doar și poate, printre cei care m-au influențat s-a numărat trupa The Beatles, dar în general, muzica din anii ’60 – beat, plus muzica din anii ’70 –  hard rock. Printre piesele care mi-au rămas întipărite în minte, de la The Beatles de exemplu, se numară From me to you.

Tineretul din anii aceia încerca să-i copieze pe cei din Vest, începând cu pletele și terminând cu vestimentația, se insiprau de prin reviste… oamenii erau mai libertini, noțiunea de stres nefiind atât de încetățenită.

A.C.: Iți mai amintești prima piesă compusă? Dar piesele de cover pe care le-ați cântat?

V.I.: Da, printre primele piese compuse de mine, imi revine în minte Ploaie de vară, iar în materie de cover-uri…cântam piese de la Rolling Stones, The Beatles, 10 years after, Manfred Mann, Shocking Blue, Bee Gees, etc.

A.C.: În general, care este momentul potrivit pentru a cânta? Există un moment, o stare anume?

V.I.: Personal, ori de câte ori am ocazia să iau chitara acustică în mână, o fac – fie pentru prieteni, fie cu ocazia unor aniversări. Bineînțeles și cu trupa Rockabil, concertăm în cluburi de gen, care se potrivesc cu stilul nostru.

Consider că întotdeauna am încercat să cânt unui public mai selectiv, mai educat.

A.C.: Ai și alte pasiuni ?

V.I.: Drumul de fier, în special istoricul căilor ferate din România.

A.C.: Planuri de viitor?

V.I.:  Continuarea  activității  scenice cu trupa Rockabil și editarea  unui  CD propriu la care lucrez de câțiva ani, cu melodii alese de mine, care mi-au marcat activitatea muzicală de-a lungul timpului.

A.C.: Și o ultimă întrebare: Când spui muzică, te gândești la…

V.I.: Pasiune…

După un asemenea interviu, după cuvinte… până la urmă imaginile vorbesc cel mai bine de la sine, imagini pe care le-am primit din arhiva personală ale lui Vali Ivănescu, cu bunăvoința acestuia:

Update:

Interviul a fost realizat de Alexandra Coman.

8 thoughts on “Interviu muzical (I) – Toate trenurile duc spre…muzică

 1. felicitări domnule Ivănescu, felicitări Alexandra pentru material şi pentru faptul că te-ai alăturat redacţiei… la mai multe…unii cu talent se exprimă prin ,muzică alţii prin scris…

 2. Vizita la Craciunel , care a inceput trist, a fost completata cu o cunostinta de care ma mandresc si pe care o apreciez mult. Avem multe lucruri in comun pe care nu le-am comunicat unul celuilalt, de exemplu formatia Beatles, care a fost reazamul adolescentei si studentiei mele. Felicitari pentru interviu! Ma bucur ca mai sunt oameni de calitate in viata pe care ii cunosc. Daca treci prin Bucuresti cauta-ma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *