Personalităţi buzieşene – Nicolae Grand

Categories Istorie
Grand

Prin invenţiile sale, Nicolae Grand, furnizor al Casei Imperiale, a revoluţionat apicultura din Banat

Nicolae Grand, fiu al Buziaşului, este o personalitate mai puţin cunoscută în zilele noastre. Inventator recunoscut pe plan mondial, el este întemeietorul primei asociaţii profesionale româneşti din Banat – Asociaţia stuparilor. Prin reţetele sale secrete, a devenit furnizor favorit al Casei Imperiale, căreia îi livra miere şi lumânări din ceară cu miresme deosebite.

Învăţător de meserie, Nicolae Grand a iubit albinele încă de timpuriu. Convins că apicultura trebuie să aibă un caracter ştiinţific, a fost printre primii români care au studiat comportamentul familiilor de albine şi organizarea lor strictă în cadrul stupului. Şi-a dat seama că, atunci când omul s-a lăcomit la truda micilor insecte, după un timp, producţia fagurilor a intrat în declin.

Embargoul otoman şi contrabanda cu… miere

Interesant este faptul că o personalitate de talia lui Nicolae Grand n-ar fi putut să apară dacă nu ar fi fost conflictul militar, politic şi economic dintre Imperiul Habsburgic şi cel Otoman. În urma acestui conflict, turcii au blocat exportul de miere şi ceară de albine, impunând practic un embargou pe aceste produse. Cum negustorii nu mai puteau trece prin zona Predeal – Braşov, ceara şi mierea din Moldova şi Vechiul Regat au devenit produse de contrabandă. O explicaţie este faptul că produsele apicole cu care Vechiul Regat aproviziona pieţe exigente, pecum Veneţia, aveau calităţi net superioare celor făcute în Ungaria, Ardeal, Banat sau Bucovina.

În aceste condiţii, împărăteasa Maria Theresia, conducătoarea Casei de Habsburg, a dat o Patentă Imperială (un edict) prin care înfiinţează în 1767 prima şcoală unde supuşii din imperiu putea învăţa tainele apiculturii. Important – şcoala care pregătea albinari calificaţi era gratuită. Aşa se face că primii albinari din zonă au devenit dascălii şi preoţii satelor. Dintre aceştia, învăţătorul Nicolae Grand din Buziaş şi preoţii Ioan Tomici (din Caransebeş) şi Vichentie Schelejan (din Timişoara) au devenit renumiţi în tot Imperiul.

Făcliile de ceară “made in Buziaş ” luminau saloanele vieneze de bal

Petru Ianculescu este preşedintele Asociaţiei Fermierilor Apicoli “Nicolae Grand”, afiliată Corporaţiei Meseriaşilor din Lugoj. El povesteşte cum a ajuns Banatul un adevărat rai al albinelor. “Viena nu putea rămâne fără făcliile de ceară parfumate şi fără mierea care se punea alături de fiecare ceaşcă de ceai. Embargoul mierii a încurajat apicultura bănăţeană, care a luat avânt şi a avut în acei ani o perioadă de aur”, spune Petru Ianculescu.

Nicolae Grand furniza Vienei lumânări de ceară la care adăuga propolis şi un amestec de substanţe al căror secret l-a dus cu el în mormânt. Datorită lui, Curtea Imperială nu ducea lipsă de miere de tei, de fâneaţă sau de pădure (cea de salcâm avea să apară mai târziu). Îmbunătăţind aşa-numitul stup Berlepsch, a întemeiat primul atelier de confecţionat faguri artificiali la Buziaş. Folosind fagurii cu rame mobile, el a reuşit, practic, să tripleze producţia de miere fără a distruge fagurii.

Profitând de reputaţia sa, Nicolae Grand a avut îndrăzneala de a merge mai departe. În condiţiile dezavantajoase din fostul Imperiu, a întemeiat prima organizaţie profesională românească. Asociaţia Stuparilor din Banat a luat fiinţă în 1872, ulterior aceasta îmbogăţindu-se cu o revistă proprie, “Apicultorul”, care a apărut până în 1948.

Grand
Grand

După ce apicultura românească era cât pe ce să fie distrusă de pesticidele folosite în perioada comunistă, redescoperirea alimenţaţiei naturiste şi a produselor “bio” ar putea-o readuce la viaţă. Albert Einstein avertiza că, dacă albinele ar dispărea de pe suprafaţa globului, în lipsa polenizării, omului i-ar mai rămâne doar patru ani de trăit. Avertisment valabil pretutindeni în lume, mai puţin la noi…

  • Autor: Cristian Ghinea;
  • Mulţumim Ziarului „Redeşteptarea” Lugoj, pentru material.

One thought on “Personalităţi buzieşene – Nicolae Grand

  1. Foarte frumos. Din pacate actualul guvern Ponta si ministerul agriculturii s-au gandit sa ajute apricultura prin biruri. Dupa ce ca apicultorii nu primesc subventii pe familia de albine asa cum primesc celelalte ramuri agricole sau zootehnice, guvernantii s-au gandit ca apicultura trebuie “stimulata ” prin impozitarea apicultorilor profesionisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *