Palmierii din Buziaș – O amintire exotică

Categories Istorie
26

Parcul stațiunii Buziaș a avut, până în anii ’80, o adevărată comoară exotică, conferită de colecția de zeci de palmieri, care erau scoși din sere din primăvară până în toamnă, în fiecare an, în locuri bine stabilite din parc, cărora le ridicau enorm valoarea estetică.

Acești “mesageri ai tropicelor” aparțineau familiei palmae, în total 5 specii, cu unele exemplare vechi din 1898, deosebit de decorative. Ei au contribuit decisiv la menținerea personalității Buziașului, a stațiunii balneare, aproape tot secolul XX.

Au fost pierduți treptat prin împrumuturi fără restituiri, pentru diferite ocazii, congrese, conferințe, etc….iar ultimii “lipsiți de noroc”, într-o noapte geroasă de iarnă, când au înghețat dintr-o gravă neglijență și iresponsabilitate, chiar în casa lor, în palmariul construit special pentru ei.

Fostul palmariu.
Fostul palmariu.

E un episod pe cât de trist, pe atât de vinovat, care ar trebui să trezească remușcări și procese de conștiință  “unora”, pe care ne abținem să-i numim.

S-a comis un “păcat”, delict de neiertat fată de Buziaș și generațiile noastre premergătoare, o greșeală ireparabilă, cel puțin deocamdată.

26

Palmierii pe care i-am pierdut aparțineau speciilor:

  • Phoenix canariensis – Curmal de Canare

Este o specie de palmier decorativă, originară din Africa tropicală (Insulele Canare), care se cultiva de multă vreme în serele din Buziaș, pentru ornarea stațiunii în sezonul cald. A fost un număr mare de exemplare de vârste diferite, dintre care unele au ajuns la dimensiuni impresionante. Specia este decorativă prin coroana pe care o formează numărul mare de frunze penate și recurbate, așezate în jurul tulpinii scurte și groase. Specia era amplasată în cele mai frumoase locuri din centrul parcului, unde avea un impact vizual deosebit.

Buzias5

  • Chamaerops humilis – Palmier în evantai

Este singură specie de palmier care crește spontan în sudul Europei (Gibraltar). La noi se cultivă ca plantă exotică decorativă prin frunzele sale palmate de forma unui evantai care se dezvoltă în vârful tulpinilor, mai lungi sau mai scurte, în funcție de vârstă plantei. În parcul din Buziaș a fost folosit mult, atât ca exemplare izolate, cat și așezate în vârful unor rondouri mozaicate.

Buzias4

  • Chamaerops excelsa – Palmierul mare

Seamănă cu specia precedentă, dar are frunzele palmate în evantai ceva mai mari și pețiolul acestora fără țepi.

  • Latania borbonica – Latania

Este o specie originară din sudul Chinei, cu tulpină înaltă, acoperită de cicatricile frunzelor căzute. În vârful acesteia se formează o coroana mare de frunze palmat-divizate, de cca 1m lățime, mai mari decât la alți palmieri. Marginile frunzelor sunt lăsate în jos, iar mijlocul limbului rămâne întreg, necrestat.

  • Rhapis flabelliformis – Rapis

Este o specie originară din Extremul Orient (China, Japonia), care se caracterizează prin frunze palmat-divizate, de dimensiuni mai mici decât la ceilalți palmieri, dar de asemenea decorativ prin bogăția foliajului care îi dă un aspect globulos. Erau prezenți pe ronduri, în mozaicul de flori care le ornau policrom.

…..

Palmierii reprezentau pentru Buziaș ceea ce bananierii reprezintă pentru Băile Felix, nuferii pentru “9 Mai” sau “Arborele Mamut” (Sequoia gigantea) pentru Băile Herculane.

Păcat de aceasta uriașă pierdere pentru Buziaș.

Articol semnat de Prof. Dr. Horst Lovasz

1931

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *