1235069_335971143214011_116053281_n

“Let’s Do It, România!“ este proiectul tuturor celor care cred că în România se întâmplă și lucruri pozitive, atunci când fiecare este dispus să contribuie, chiar cu foarte puțin: o singură zi, pentru o Românie curată. Anul acesta, Ziua de Curățenie Națională este 28 septembrie.

2013 este al patrulea an consecutiv în care voluntarii din Buziaș se implică în acest proiect, iar rezultatele au început să apară, cantitatea de gunoi adunată scăzând considerabil de la o ediție la alta. În ultimele trei campanii de curățenie, în Buziaș si Silagiu s-au strâns aproximativ 750 de saci de deșeuri.

Ecostuff România & Buzieșeanul.ro invită buzieșenii să se alăture campaniei și în acest an.

1235069_335971143214011_116053281_n

Weekend-ul trecut, echipa de coordonare locală a proiectului a fost pe teren, cartând mormanele și gropiile de gunoi neautorizate, aflate în afara localitaților Buziaș și Silagiu. În urma procesului de cartare au fost identificate 31 de mormane de gunoi, o mare parte din acestea fiind cu moloz.

Zonele în care sunt depozitate mormane de moloz se află în spatele cimitirului ortodox din Buziaș, dar mai ales în zona “barajului mic”. Pentru a rezolva această problemă, a fost cerut spirijinul Primăriei Buziaș. Din spusele acestora, mormanele de moloz au fost identificate și ulterior îndepărtate.

Atenție! Depozitarea pe domeniul public precum și în alte locuri publice a molozului și a altor reziduri rezultate din demolări, amenajări interioare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă aplicată de Politia Locală. Care este soluția legală? Închirierea unui container pentru moloz, ori contactarea unei firme de salubritate care colectează moloz.

Altă problemă este la ieșirea din Păduricea Lighet, în drumul spre Hitiaș. Aici au fost cartate două grămezi imense cu peturi, materiale textile, mobilier, etc.

Această zonă va fi curățată de un grup de 15 minori aflați în custodia Centrului de Reeducare Buziaș. Sacii și mănușile menajere le vor fi asigurate de către SIMEA Sibiu SRL – punct de lucru – Buziaș.

O mare atenție vom oferi și parcului, mai ales zonelor marginale. Aici ne bazăm pe voluntarii din Buziaș, dar și pe un grup format din 20 de persoane, de la SIMEA.

Alt ajutor va veni și din partea Asociației ResPublica, o organizație nonguvernamentală ce ne va ajuta cu materiale necesare pentru curățenie, dar și cu voluntari. Ei se vor alătura voluntarilor din Parcul Central, dar și la igenizarea parcării din Păduricea Lighet.

Logo

Operațiunea de strângere a deșeurilor va avea loc sâmbătă, între orele 09:00 și 13:00. Întâlnirea voluntarilor va fi în fata Cazinoului din parc.

Atenție! Voluntarii vor trebui să fie echipați corespunzător și să-și adapteze ținuta în funcție de vreme.


Haideti să încurajăm voluntariatul la nivelul comunității locale, avem uriașă nevoie să generăm acel spirit de comunitate; trebuie să facem tot mai des lucruri constructive împreună, să avem grijă nu doar de ceea ce ne aparține direct, ci de tot ce înseamnă comunitate; merită să manifestăm spiritul civic, măcar 2 ore pe an.

Sincer, m-am săturat de buzieșenii care doar critică, de ignoranți. E momentul să încetăm să ne plângem în permanență, să refuzăm să ne asumăm anumite datorii; mediul e al nostru, haideți să avem grijă de el.

Împreună putem reuși să avem un oraș mai curat…merită să arătăm că suntem altfel, că ne pasă; împreună putem deveni o mare echipă. Cu cât vom fi mai mulți voluntari, cu atât și autoritățile vor fi mai vigilente.

Buziașul suntem NOI.

Vă aștept alături de prieteni, de familie, să construim o adevărată comunitate, să socializăm, iar apoi cu toții să luăm parte la Festivalul Papricașului și al Vinului. Ne vedem sâmbătă 🙂

 

Articol semnat de Silviu Șonda, coordonator “Let’s Do It, România!“ – Buziaș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *