Popicarii din Bacova, campioni naţionali

Categories Uncategorized
DSCF7301

Singura reprezentare sportivă la nivel naţional (cu rezultate notabile), din cadrul oraşului Buziaş, revine echipei de popice din Bacova.

Activitate recreativă, iniţiată de şvabii bacoveni la sfârşitul secolului al XIX-lea, capătă pentru o lungă perioadă de timp o amploare zonală şi chiar o reprezentare naţională, pentru a-şi trăi astăzi ultimele clipe prin intermediul echipei de veterani.

Despre performanţele sportive din prima jumatate a secolului XX, se cunosc prea puţine, însă, este menţionată acestă activitate recreativă atât în Bacova, cât şi în Sârbova şi Chevereş, fiind denumită de către români ,,Kugle”. Aici ia sfârşit perioada romantică a acestui sport.

O etapă importantă începe în anul 1963, când ia fiinţă în cadrul C.A.P.- ului Bacova, Clubul Sportiv Recolta cu secţiile de fotbal, handbal şi popice. Din acea perioadă, echipa de popice funcţioneză neîntrerupt, nefiind afectată de schimburile masive de populaţie din localitate, începând cu anii ’80 şi mai ales ’90 (ca şi în cazul Kerwei-ului, multe obiceiuri ale şvabilor au fost preluate de către majoritatea românească).

După cum ne mărturiseşte domnul Aurel Deheleanu, un veteran al acestui sport, echipa joacă continuu în campionatul judeţean, de la înfiinţare până în anii ’90. Din acest moment, are loc trecerea echipei sub tutela Cooperaţiei Meşteşugăreşti Timiş, sub numele de ,,Voinţa Timişoara”. Începe un şir de rezultate deosebite, echipa activând, în primul rând în Liga Naţională, unde se clasează pe locuri onorabile. De menţionat faptul că de la înfiinţare si până în anul 1995, echipa a jucat ,,acasă”, în Bacova, doar unele schimbări de natură tehnică (obligaţia existenţei a patru piste în loc de două), au făcut ca echipa să activeze în Timişoara. Aventura Diviziei A, se încheie în anul 2001, când practic, echipa se desfiinţează.

Fosta sală de popice
Fosta sală de popice.
(Sursa foto: “Monographie der Banater Heckengemeinde Bakowa”, Andreas Vincze)

Pasiunea pentru acest sport este puternică, astfel, în anul 2001 se înfiinţează Grupul de Popicari Veterani (persoane de peste 50 de ani), C.S. Bacova, ce activează cu rezultate deosebite până în prezent. Cu toate că antrenamentele echipei se desfăşoară la Sălişte (Sibiu) sau în Cinciş (Hunedoara), iar Campionatele Naţionale de Veterani au loc la Iaşi, rezultatele nu se lasă aşteptate, obtinand premii atat la individual, cat si pe echipa.

Anul acesta, în 24 august, A.S. Bacova, care a concurat sub emblema Siderurgica Hunedoara II, a căştigat Campionatul Naţional de Veterani, învingând în ultimul schimb echipele CFR Olimpia ACB Iaşi I şi Electrica Sibiu. Trofelul revine bacovenilor, asta dupa o pauză de patru ani, după ce anul trecut au obţinut locul III pe echipe.

Aurel Deheleanu
Aurel Deheleanu

Felicitări campionilor: Aurel Deheleanu (antrenor-jucător), Doina Westermann, Francisc Uyhelyi, Hartwing Westermann.

Articol semnat de Prof. Râmpu Petru Laurenţiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *