Colonada din Buziaş, între speranţă şi lacrimi

Categories Administratie
Sursa foto: Adrian Paul

Colonadă. Iz puternic de mucegai. Putregai. România e doldora de monumente istorice lăsate să moară, distruse de vandali, timp şi nepăsare. Trăim într-o lume plastificată, într-o estetică a abjecţiei, unde monumentele istorice sunt date uitării, iar kitch-ul e adus la rang de mare artă. Estetica decăderii.

1913
1913

Din păcate, suntem părtaşi la starea avansată de degradare în care se află colonada din Buziaş. Vedem cu ochii noştri cum se descompune, îi simţim teama de sfârşit, ne cutremură tulburările ei anxioase; suferă alături de celelalte ruine ale parcului.

Colonada pare a fi doar un pasager pierdut printre străini, deşi, conform Legii 422/2001, colonada din Buziaş e considerată monument istoric de valoare naţională şi universală, fiind în categoria superioară A. În aceeaşi categorie mai figurează şi Cazinoul din Buziaş, Hotel “Bazar” şi Hotel “Grand”.

Cine se face vinovat pentru colonada ajunsă în “moarte clinică”? O fi statul? Noi? Voi? Toţi? Să hulim moştenitorii familiei Mushong că îşi revendică “trecutul”? Indiferent de vinovaţi, un lucru e cert, tot ce era bun pleacă, zici că avem cataractă şi orbim încetul cu încetul. Orbitor.

Sursă foto: Adrian Paul
Sursă foto: Adrian Paul

Ce se va întâmpla cu Ea? E lăsată în voia sorţii? Cum a putut să ajungă într-o astfel de stare?

Dintr-o interpelare depusă la Camera Deputaților de deputatul USL, Dorel Covaci, deputat de Făget şi Buziaş, aflăm următoarele:

Urmare a demersurilor inițiate de Primăria Buziaş, notificatorii acțiunii de revendicare au acceptat soluția despăgubirii în echivalent bănesc. Dosarul aferent Dispoziţiei Primarului orş. Buziaş 84/27.02.2009 se află la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, fiind nesoluţionat pană in prezent. Întrucât procedura de soluționare a revendicării nu este finalizată, Proiectul “Modernizarea şi Reabilitarea Parcului din oraşul Buziaş”, depus pentru accesare de fonduri externe, în ianuarie 2008, a fost respins.

Iată ce declară şi primarul Buziaşului, Alger Ilaş, în ziarul Timpolis:

Până când iniţiatorii acţiunii de revendicare nu-şi primesc acele despăgubiri, noi nu putem face niciun fel de investiţii la parc. Cat despre proiecte europene de reabilitare, nici nu poate fi vorba, cat există această problemă legată de proprietate.

Până se va soluţiona dosarul cu despăgubirile, autorităţile locale încearcă să găsească alte soluţii prin care să “resusciteze” colonada. Vă citez tot din interpelarea deputatului Dorel Covaci:

Primăria oraşului Buziaş a efectuat demersurile, în vederea demarării proiectului-pilot ”Restaurare și Reabilitare Ansamblu Arhitectural Balnear Buziaş”. Până în prezent, s-a efectuat Studiul Analitic al Ansamblului de Arhitectură Balneară, pentru avizare lucrări, estimare costuri, intervenții asupra Ansamblului Colonadă şi Parc. Acest document a fost analizat în cadrul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Intreperlarea îi este adresată ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediul de afaceri şi Turism, Maria Grapini, care este rugată să comunice dacă proiectul ”Restaurare şi Reabilitare Ansamblu Arhitectural Balnear Buziaş” se va regăsi pe lista investițiilor prioritare, care urmează a fi implementate în anul 2014.

Sperăm că lucrurile au evoluat între timp, iar proiectul va fi bugetat pentru anul viitor. Amendamentele curg în Parlament. Speranţa se agată de alinierea politică – USL (Guvern); USL (Consiliul Judeţean Timiş) si USL (Primaria Buziaş).

Colonada s-a “pricopsit” cu o tumoare malignă. Nu o lăsaţi să moară! Teamă de metastază. Dezechilibru. Renaştere? Miros de tămâie…si totuşi, speranţă.

Sursă foto: Adrian Paul
Sursă foto: Adrian Paul

Între timp, în Parcul Central din Buziaş, copacii seculari oftează, iar Moş Bîzieş ne recită versuri de Bacovia:

Copacii albi, copacii negri
Stau goi în parcul solitar
Decor de doliu funerar…
Copacii albi, copacii negri.

În parc regretele plâng iar…

Cu pene albe, pene negre
O pasare cu glas amar
Străbate parcul secular…
Cu pene albe, pene negre…

În parc fantomele apar…

Articol semnat de Silviu Şonda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *