O altă faţetă a istoriei. Buziaşul văzut prin fotografii celebre

Categories Galerie, Istorie
Kossak

Puţini sunt astăzi cei ce ştiu că în oraşul nostru a existat, acum mai bine de un secol, un important atelier de fotografie al unui celebru fotograf austro-ungar, căruia îi datorăm şansa de a pătrunde cu mai multă bogăţie vizuală în trecutul nostru istoric.

Joseph Kossak Bohr
Joseph Kossak Bohr

Joseph Kossak Bohr este primul fotograf profesionist care şi-a deschis un atelier de lucru în Timişoara, în 1868. Ulterior, a călătorit pentru a-şi perfecţiona munca în mari oraşe precum Viena, Szeged sau München. Reîntors, şi-a redeschis atelierul din Timişoara, în Piaţa Sf. Gheorghe.

Profesionalismul de care a dat dovadă, precum şi faima pe care a dobândit-o, s-au reflectat prin numirea sa, în 1896, în funcţia de fotograf al Curţii Imperiale.

Dobândind celebritate, acesta s-a extins apoi şi în alte localităţi ale Banatului austro-ungar. Printre altele, menţionăm un studio important deschis la Buziaş, căruia Kossak i-a atribuit semnificaţii profesionale şi afective aparte. Acest studio a fost promovat intens de Kossak, căci regăsim foarte multe reclame în publicaţiile vremii.

Tribuna Poporului - 1908
Tribuna Poporului – 1908
Sursă: Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Din fotografiile realizate în Buziaş în acei ani, s-au păstrat mai multe portrete ale unor familii importante ale vremii, fotografii cu familii îmbrăcate în port tradiţional local, câteva ce surprind arhitectura celor mai importante clădiri din localitate şi, din seria celor mai celebre realizate de Kossak în întreaga sa activitate, fotografii ce îl surprind pe împăratul Franz Joseph vizitând localitatea noastră.

Sosirea regelui - 1898 - Buziaş.
Sosirea împăratului Franz Joseph – 1898 – Buziaş.
Sursă: Arhivele Naţionale ale Ungariei.

În prezent, multe din fotografii se află în cadrul Arhivelor Naţionale ale Ungariei sau în locuri mai îndepărtate geografic, cum ar fi Biblioteca Naţională a Franţei, însă mai accesibile nouă, conform revistei de specialitate Photo Magazine, sunt cele ce se găsesc în colecţia particulară a lui Cristian Graure, din cadrul Muzeului Banatului din Timişoara, secţia Istorie.

Nenumăratele fotografii la care avem acces în prezent, realizate cu măiestrie de Joseph Kossak, constituie adevărate documente istorice ce ne ajută să înţelegem şi să pătrundem fascinaţi în rafinatul Banat austro-ungar din a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX. Pentru Buziaş, personalitatea lui Kossak are o valoare deosebită, fotografiile realizate aici constituind un tablou dinamic şi complet al oraşului nostru, fără de care nu am putea avea acces la acei ani bogaţi în semnificaţii ai istoriei localităţii.

Reamintim, în încheiere, de faimoasa vizită a împăratului Franz Joseph, de pe 2 septembrie 1898, moment istoric şi politic de vîrf pentru oraşul nostru, vizită imortalizată de Kossak printr-o serie de fotografii foarte circulate şi în prezent, cea mai legendară fiind cea care îl surprinde pe împărat primind o scrisoare de la un copil desculţ.

Kossak

  • Articol semnat de Mădălina Boncilă.

Surse: adevarul.rojurnalul.rophotomagazine.rokeptar.oszk.huflickr.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *