Made in Buziaș – Săpunuri naturale “Soap Opera”

Categories Interviu, Uncategorized
Săpun cu Morcov

Ingrediente:
Suc de morcov, ulei de măsline, unt de cocos, unt de shea, iaurt de capră, ulei de rapiță, NaOH, ulei de ricin, unt de cacao, ceară de albine, ulei de morcov, uleiuri esențiale de lavandă, geranium și portocală roșie, cărbune medicinal, pudră de bambus, flori de gălbenele.

Când vorbim despre felul în care ne este afectată sănătatea pe parcursul vieții, amintim de două categorii de factori: cei pe care nu îi putem controla (moștenirea genetică, spre exemplu) sau cei care se află sub controlul nostru (alimentația, folosirea produselor cosmetice și de igienă fără chimicale dăunătoare). Din păcate, achiziționarea produselor cosmetice naturale nu ne este mereu la îndemână, de multe ori ele fiind inaccesibile sau scumpe.

Am descoperit însă că în Buziaș, avem pe cineva care se ocupă de fabricarea și comercializarea săpunurilor naturale, la un preț mai mult decât accesibil! Mai mult decât atât, Cristina Topciov, căreia îi mulțumim pentru interviul acordat, ne poate oferi argumente și informații importante care să ne determine să folosim produse fabricate natural, descriindu-ne în același timp ce anume implică fabricarea acestor săpunuri și care sunt proprietățile și beneficiile lor asupra sănătății noastre.

0

  • Bună Cristina, vorbește-ne puțin despre tine și despre pasiunile tale și, nu în ultimul rând, despre cum te simți fiind din nou în Buziaș, după o perioadă de stat în Timișoara.

Salutări! Sunt o proaspătă mămică (încă mă simt începătoare), am 27 de ani și după un drum șerpuit printre facultăți inginerești și joburi în vânzări, am regăsit, odată cu venirea Aniei, partea din mine care se simte conectată cu natura și cu simplitatea, poate într-un fel aș putea spune și cu arta. Sunt o fire logică, practică, dar am apreciat mereu arta, am avut perioade diferite în care desenam în creion portrete, apoi am început sa croșetez, iar prezența Aniei m-a determinat să caut tot soiul de jocuri manufacturate, reciclate și chiar cusute și croșetate.

În ultimii ani am început să găsesc și alternative alimentare mai sănătoase, deci revenirea în Buziaș o resimt ca pe un extrem de mare ajutor pentru schimbarea abordării, per general. Mi-am dorit să îmi cresc copiii în liniște, jucându-se în grădina plină de legume și fructe proaspete, înconjurați de animale și verdeață și departe de agitația în care iți pierzi șirul gândurilor. Aici primesc ce îmi doresc, iar evenimentele culturale, socializarea și avantajele din Timișoara sunt, în fond, la doar 35 km distanță.

  • Ce te-a determinat să începi să produci săpunuri 100% naturale și ulterior să le pui în vânzare?

Motivul principal a fost grija. Ca orice tânăr și curios parinte, am început să îmi pun întrebari legate de creșterea fetiței mele și am realizat că deși mi-am dorit mereu să trăiesc mai sănătos, nu mi-am găsit timp să definesc ce înseamnă asta și ce aș putea începe să modific în rutina zilnică pentru a ajunge acolo. Ania a fost cea care m-a determinat de fapt să fac primii pași în direcția asta. După ce am studiat etichetele produselor de îngrijire pentru bebeluși și am ajuns la concluzia că nu vreau aceste chimicale pe pielea ei, am făcut primul experiment, acum 2 ani. Mi-a ieșit utilizabil, deși departe de așteptările de atunci, și am reluat activitatea în vara anului trecut.

Nu mă gândisem inițial să fac vânzare din așa ceva, însă după ce m-a prins febra săpunăritului, m-am trezit cu 7 feluri de săpun a câte 20 de bucăți fiecare. În momentul acela a încolțit idea de a dezvolta o mică afacere, pentru că îmi doresc să fiu disponibilă Aniei în etapa asta de dezvoltare și cel puțin câțiva ani de acum înainte. Apoi a urmat întrebarea firească și din partea familiei „Și ce faci cu atâtea săpunuri? Le vinzi?”, după care am început să vând cunoscuților și să îmi fac o pagină de facebook prin care să arăt lumii ceea ce fac. Am vîndut în special mamelor din diverse grupuri de discuții despre produse naturale.

2

  • Cred că vorbim despre un proces complicat ce începe în primul rînd cu alegerea ingredientelor potrivite, ni-l poți descrie?

Foarte complicat nu pot spune că este, mai ales dacă ești convins că iți dorești să folosești un produs despre care știi cu siguranță că e benefic, fie el chiar și un banal săpun.

Săpunurile fabricate de mine sunt obținute exclusiv din unturi și uleiuri vegetale, prin metoda la rece, asta însemnând că temperatura maximă cu care lucrez este de 40 grade, astfel uleiurile iși mențin proprietățile aproape în totalitate. Orice săpun trebuie să conțină grăsimi, lichid și sodă caustică.

Prima și cea mai importantă etapă este formularea rețetei. Pentru asta există o sumedenie de idei pe internet, precum și calculatoare care oferă posibilitatea de a afla mai rapid cantitatea necesară de lichid și sodă caustică raportată la combinația de uleiuri și unturi aleasă. Eu am decis să le personalizez, nici una nu este copia alteia și mi-a placut să experimentez mult, din motivul ăsta am înlocuit lichidul, care de regulă este apă distilată, cu infuzii din plante medicinale, lapte de capră, iaurt, suc de fructe și chiar bere și vin.

Tot in această etapă mai decid culoarea, pe care o realizez cu pudre vegetale (cărbune medicinal, pudră de sfeclă, lucernă, carob, cacao, turmeric, argile) sau/și cu lichidul folosit (ex. suc de morcovi pentru galben-portocaliu) și bineînțeles mireasma, rezultat al combinației de uleiuri esențiale care la rândul lor au proprietăți curative (rozmarin, mentă, geraniu, lemongrass, tămâie, etc). Pentru un plus terapeutic am adăugat și un superfat, un surplus de grăsimi nesaponificate, care să hidrateze și să trateze pielea de diverse afecțiuni (ex. ulei de argan, gălbenele, morcov, neem).

A doua etapă o reprezintă turnarea propriu zisă a săpunului: măsurarea tuturor ingredientelor; combinarea uleiurilor după topirea în prealabil, pe baie de abur, a unturilor (untul de cocos, shea, cacao și mango sunt solide la temperatura camerei); prepararea soluției cu sodă; incorporarea soluției în amestecul de uleiuri, la o temperatură de aprox 38 de grade și mixarea lor până la obținerea unei consistențe asemănătoare bundincii; adăugarea coloranților naturali, uleiurilor esențiale și uleiurilor nesaponificate; turnarea în formă de lemn căptușita cu hârtie de copt sau silicon.

11

A treia etapă presupune tăierea calupului de săpun la dimensiunea dorită, după ce acesta a stat în formă 24-48h (în unele cazuri cum e cel Castillian, câteva zile).

Săpunurile rezultate trebuiesc lăsate la uscat minim 4-6 săptamâni, pentru ca procesul de saponificare să fie complet.

  • Vorbește-ne despre beneficiile folosirii săpunurilor naturale produse de tine, am văzut că fiecare dintre ele este gândit pentru un anumit tip de ten, iar ingredientele conținute pot ajuta în multe feluri tenul, iar pe termen lung întregul organism.

Am pornit de la natură, de la idea că ea ne oferă tot ce avem nevoie pentru îngrijire și vindecare, dacă îi oferim atenția cuvenită. Variante naturale există pentru absolut toate nevoile, spuma bogată e dată de uleiul de ricin, bere, vin, unt de cocos (și celelalte uleiuri au capacitatea de a fi spumante dar în proporții diferite). Capacitate de curățare au toate, untul de cocos având valoarea maximă, foarte emoliente sunt uleiul de sâmburi de struguri, migdale, măsline, orez, susan, ricin, floarea soarelui, parfum și culoare încurajate de marele avantaj al terapiei.

Uleiurile vegetale și plantele îngrijesc și protejează pielea, așa cum este firesc, nu distrug echilibrul natural al epidermei și au un minim de contraindicații care se aplică copiilor mici și femeilor însărcinate (datorită uleiurilor esențiale precum scorțișoară, cuișoare, ghimbir, etc). Asupra mediului impactul e nul, produsul final nu mai conține sodă, aceasta e dizolvată în întregime pentru a îi da uleiului proprietatea de curățare, pentru a îl saponifica. Deoarece durata de viață a uleiurilor folosite e în medie 2 ani și foarte multe dintre ele sunt bogate în vitamina E (folosită în creme pe bază de apă pentru prelungirea valabilității), nu folosesc nici un fel de aditiv pentru prevenirea râncezirii. Nici pentru oxidare nu adaug nimic, astfel că pe alocuri săpunurile pot părea prăfuite cu alb.

Fiecare săpun conține o serie de uleiuri și unturi de bază, în proporții diferite:

Tabel

Lista este foarte lungă și mi-ar trebui un spațiu mare pentru a le detalia, voi mai enumera doar câteva – susan, jojoba, avocado, argan, neem, morcov, mușețel. Lichidul pe care îl folosesc are și el de adus îmbunătățiri, laptele curăță și hidratează excelent, berea și vinul produc spumă, sunt hidratante și întăresc firul de păr.

Le-am categorisit, nu pentru că ar fi potrivite doar unui anumit tip de ten, ci pentru că în compoziția fiecăruia există combinații care ajută diverse afecțiuni. Spre exemplu, cel mai îndrăgit săpun conține lapte de capră, ulei de gălbenele nesaponificat, miere și ulei esențial de tămâie, toate împreună având capacitatea de a vindeca iritațiile pielii, de a cicatriza și hidrata tenul uscat sau sensibil. Acesta este săpunul ideal pentru bebeluși. Cu toate acestea nu pot spune că tenul gras, chiar acneic nu poate beneficia de pe urma lui.

Clienți care au revenit pot confirma diminuarea diverselor infecții de la nivelul pielii și reducerea problemelor precum uscăciunea, mătreața și cicatricile.

  • Dorești să dezvolți această inițiativă, spre exemplu să îți lărgești gama de produse într-un viitor?

Da. Până în momentul de față am creat aproximativ 10 sortimente de săpun și un șampon solid. Deocamdată lucrez la îmbunătățirea etichetei și ambalajului, modificarea rețetelor pentru a elimina uleiul de palmier, iar în paralel am început să produc creme și loțiuni solide exclusiv din unturi, uleiuri și ceară naturală neprocesată. Am început să prepar macerate uleioase și plănuiesc construirea unei prese non-metalice pentru obținerea de uleiuri aromatice prin presare, astfel încât să produc o parte din ingrediente. Pe viitor îmi mai doresc ca pe baza săpunului Castilian să concep câteva formule pentru săpun lichid și detergent de vase.

3

  • Ești prima persoana despre care știm că are o asemenea inițiativă în Buziaș. În Timișoara spre exemplu există diferite cafenele și spații publice, care prin workshop-uri și sesiuni de informare, prezintă beneficiile acestor produse și promovează inițiativele locale. Îți este greu să îți promovezi produsele în Buziaș? Ai întâmpinat reticiențe din partea oamenilor? Dacă da, vizavi de ce anume?

Până în momentul de față, afacerea fiind la început și vînzarea având loc în mare parte online și la târguri de meșteșuguri în Timișoara, nu am promovat produsele în Buziaș. Am totuși câțiva clienți aici, care au revenit în momentul în care au observat că săpunul are cu adevărat potențialul de a remedia afecțiunile pielii.

Reacția generală aș putea spune că nu este la fel de pozitivă ca cea a celor din Timișoara, oamenii au tendința să caute un remediu abia în momentul în care au o afecțiune evidentă și supărătoare pe care nu reușesc să o rezolve. Reticența e față de prețul produselor, pe care probabil nu îl găsesc în totalitate justificat sau consideră că nu au nevoie de un săpun atât de scump comparabil cu ce se poate găsi în comerț, cât timp cel din comerț nu le provoacă reacții adverse imediate (pe principiul dacă ar fi nociv nu ar fi pe piață).

1

  • Te rugăm să ne spui unde putem găsi mai multe informații despre produsele tale și despre cum te putem contacta.

Pentru informații despre ceea ce produc, puteți vizita pagina mea, www.facebook.com/NaturalSoapOpera sau mă puteți găsi la următorul număr de telefon: 0742 765 061.

  • În încheiere, te rugăm să ne recomanzi câteva din produsele puse pe pagina ta.

Săpunul cu lapte de capră (Harp Incense) este cel mai potrivit pentru bebeluși, copii și persoanele cu ten uscat sau matur.

Harp Incense Palm Free Ingrediente: Lapte de capră, ulei de măsline, unt de cocos, unt de shea, ulei de ricin, NaOH, ulei de migdale dulci, ceară de albine, miere, ulei de gălbenele, ulei esențial de tămâie.
Harp Incense Palm Free
Ingrediente:
Lapte de capră, ulei de măsline, unt de cocos, unt de shea, ulei de ricin, NaOH, ulei de migdale dulci, ceară de albine, miere, ulei de gălbenele, ulei esențial de tămâie.

Pentru cei care prețuiesc parfumurile, recomand săpunul cu morcov, ușor mentolat în opinia unora dintre clienți, cu proprietăți antirid, potrivit pentru toate tipurile de ten.

Săpun cu Morcov Ingrediente: Suc de morcov, ulei de măsline, unt de cocos, unt de shea, iaurt de capră, ulei de rapiță, NaOH, ulei de ricin, unt de cacao, ceară de albine, ulei de morcov, uleiuri esențiale de lavandă, geranium și portocală roșie, cărbune medicinal, pudră de bambus, flori de gălbenele.
Săpun cu Morcov
Ingrediente:
Suc de morcov, ulei de măsline, unt de cocos, unt de shea, iaurt de capră, ulei de rapiță, NaOH, ulei de ricin, unt de cacao, ceară de albine, ulei de morcov, uleiuri esențiale de lavandă, geranium și portocală roșie, cărbune medicinal, pudră de bambus, flori de gălbenele.

Cei cu tenul gras, acneic, au la dispoziție o formulă potrivită care conține cărbune medicinal și turmeric, care curăță pielea de impurități, și ulei de neem, tea tree, lemongrass și cedru care ajută la tratamentul acneei și vindecarea epidermei.

Și bineînțeles, șamponul solid (Freh Mint Violin), înlocuitor de succes al șamponului din comerț, cu urzică, ulei de ricin, jojoba, migdale, rozmarin, mentă și alte bunătățuri.

Mulțumim!

Postare semnată de Mădălina Boncilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *